Kaukolämmöstä lämpöpumppuun (Osa 2) – asennus

Tämä on toinen osa juttusarjasta “kaukolämmöstä lämpöpumppuun”. Tähän mennessä on julkaistu seuraavat kirjoitukset:


Päivitys 19.3.2022

Asennuksen viimeistelyssä meni hieman odotettua pidempään, osin tämän seurauksena myös seuraavan osan kirjoittaminen on myöhästynyt. Tässä vaiheessa voin todeta lyhyesti, että laitteisto toimii nyt kokolailla toivotulla tavalla. Maaliskuu lienee ensimmäinen ehkä kuukausi kokonaisella laitteistolla (nyt siis myös käyttövesivaraajassa on lisävastus paikallaan ja siten mm. legionella-desinfioinnit onnistuvat).

Sähkönkulutus lämmityksen osalta tammikuussa oli 935 kWh ja helmikuussa 725 kWh. Meillä oli aiemmin käytössä pienin saatavilla oleva vesivirtaluokka, sen kuukausihinta oli 61,25 €. Nyt toteutunut sähkölasku lämmityksen osalta oli tammikuussa noin 100 € ja helmikuussa noin 80 €. Kaukolämmössä vesivirtamaksun jälkeen energia olisi maksanut tuolla ajalla vielä 8,73 c/kWh. Leikitään ajatuksella, että helmikuussa COP olisi ollut maltillisesti 2, joten lämmitykseen olisi tarvittu energiaa 1450 kWh, tuo olisi kaukolämmöllä maksanut 61,25 € + 126,59 € = 187,84 €. Säästöä tuli siis yli 100 €. Keskilämpötila helmikuussa oli maltillisesti noin -2. Ajatusleikit sikseen, palaan tarkempien lukujen kanssa, kunhan ehdin paneutua niihin.


Kaukolämpö on nyt vaihtunut lämpöpumppuun! Hetkittäin pihassa oli suorastaan ruuhkaa. Työt alkoivat kun Helenin porukka katkaisi liittymää ja purki mittausta. Samaan aikaan urakoitsija toi uusia laitteita pihaan ja valmistautui asennukseen.

Ennen katkaisua
Katkaisun jälkeen

Uuden järjestelmän asennus ei valitettavasti sujunut ihan toivotulla tavalla. Tavoite oli saada laitteet käyttöön 1-2 työpäivässä, kun todellisuudessa laitteet käynnistettiin neljäntenä päivänä. Tämä aiheutti hieman ylimääräistä ohjelmaa, kun samalla ulkona oli yli 15 astetta pakkasta.

Asennuksessa sattui myös muutamia virheitä, joiden johdosta lämmitys alkoi toimia kunnolla vasta viidentenä päivänä. Kuin muutenkin ei olisi ollut riittävän kylmä ja hankala alku, tukkeutui seuraavaksi lämmityskierron mutasihti. Sain tuon onneksi joulun pyhinä itse puhdistettua ja hiljalleen tilanne on normalisoitumassa.

Kuten blogini teemaan kuuluu, yritän aina omasta mielenkiinnosta viritellä vähän ylimääräisiä juttuja, tällä kertaa ohjelmassa oli siis kuormanhallinta ja laitteen toiminnan seuraaminen. Asennettu laitteisto on nyt seuraava:

Lisäksi järjestelmässä on varaaja, ulkoyksikön sulanapitoallas ja mm. tuohon kuormanhallinnan ohjaukseen liittyviä komponentteja.

Ensimmäinen näkymä kerättyyn dataan

Palaan asiaan noin kuukauden päästä, kun järjestelmän kanssa on ehditty elää tovi arkea. Yritän rakennella siihen menessä myös analyysiä datasta.

Laitteisto sisällä – ahdasta on
Ulkoyksikkö, suojakatos puuttuu vielä

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.